Locus Solus'ta Yer Alan Armorique Mitosu’nun Mitik Özellikler Açısından İncelenip Metnin Düzeyleri Bağlamında Yorumlanması - Elif Davun (Uludağ İlahiyat Dergisi)

(untitled)
Bu çalışma, Fransız yazınının temsilcilerinden Raymond Roussel’in Locus Solus adlı çalışmasında yer verdiği “Armorique Mitosu”nu mitik özellikler bağlamında çözümlemeyi amaçlamaktadır. Bu noktada Alan Goldman’ın “metnin düzeyleri” düzleminden hareket edilecektir. Böylelikle mitosun “dar dünyası”ndan edinilen bilgilere dayanılarak “geniş dünyası”na ulaşılmaya çalışılacaktır. Dolayısıyla hedeflenen şey yeni bir mitos ortaya koymak değil mitosun zenginliğini ön plana çıkarmaktır. Literatür taramasına dayalı olarak içerik analizi tekniği ile yorumlayıcı anlayıcı sosyolojik yaklaşımın kullanıldığı bu çalışma, Locus Solus’taki “Armorique Mitos”u ile sınırlandırılmıştır. Bununla birlikte Roussel’in How I Wrote Certain of My Books (Bazı Eserlerimi Nasıl Yazdım?) adlı çalışmasında bahsettiği metagram adlı dil oyunları paranteze alınmıştır. “Armorique Mitosu”, mitik özelliklere uygun bir şekilde kaleme alınmıştır. Bir metnin herkesçe kabul edilen anlamları dışında dar anlamına dayanılarak ortaya konulmuş farklı yorumları bulunabilir. Yer yer sembolik anlatımlar içerdiğini düşündüğümüz bu mitosta Raymond Roussel’in ikili zıtlıkların bir aradalığına yer verdiği, arka planında bir anlam barındıran bir ayı, belirli renkleri ve sayıları kullandığı ve tüm bunlarla birlikte yazarın ürününü ortaya koyarken yer yer geleneğinin etkileriyle hareket ettiği bulgulanmıştır.