Firmalarda Sahiplik Yapısı İle Kâr Dağıtım Politikası Arasındaki İlişkinin İncelenmesi: Borsa İstanbul’da Bir Uygulama - Ahmet Akusta; Mehmet Salur (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi)
Kâr dağıtım politikası son yıllarda sık araştırılan bir finans konusudur. Kâr dağıtımı kurumsal yönetim ve finansal yönetim açısından oldukça önemlidir. Şirketler için de önemli bir finans kaynağı olabilen dağıtılmamış kârlar, şirketin sahiplik yapısından etkilenmektedir. Sahiplik yapısı ile kâr dağıtım politikası arasındaki ilişkiyi tespit etmek amacıyla BİST 50 Endeksinde kayıtlı şirketlerin 2015-2016-2017 yılları sahiplik yapıları ve finansal verileri incelenmiştir. Gerçekleştirilen panel veri analizi sonuçları ayrıntılı şekilde raporlanmıştır. Elde edilen bulgular BİST 50 endeksinde kayıtlı 2015-2016-2017 yıllarında kâr dağıtımı yapmış şirketlerde sahip yoğunluğu ile kâr dağıtımı arasında negatif yönlü ilişki tespit edilmiştir.