KINEZITERAPIJA PAGERINA COVID-19 LIGA PERSIRGUSIŲ ASMENŲ KVĖPAVIMO FUNKCIJAS, PUSIAUSVYRĄ IR FIZINĮ PAJĖGUMĄ - Laura Žlibinaitė; Ugnė Tolkevičiūtė; Diana Nemčiauskienė; Milda Gintilienė; Ligita Šilinė (Mokslo Taikomieji Tyrimai Lietuvos Kolegijose)
Koronaviruso infekcija arba COVID-19 (angl. coronavirus disease 2019) yra liga, kurią sukelia koronavirusas SARS-CoV-2. Nors dauguma pacientų, sergančių COVID-19 liga, suserga lengva ar vidutine forma, maždaug 14 proc. serga sunkia ligos forma, dėl kurios juos reikia hospitalizuoti ir papildomai aprūpinti deguonimi, o 5 proc. – gydomi intensyviosios terapijos skyriuje. Persirgus COVID-19 ir išlikus sutrikusioms biosocialinėms funkcijoms, pacientui skiriamos reabilitacijos paslaugos, tačiau pasigendama mokslinių tyrimų, kuriuose būtų atskleistas kineziterapijos poveikis asmens kvėpavimo sistemos funkcijoms, funkcinei būklei bei pusiausvyrai. Šio tyrimo tikslas buvo nustatyti kineziterapijos poveikį COVID-19 liga persirgusių asmenų kvėpavimo funkcijoms, pusiausvyrai bei fiziniam pajėgumui. Tyrime dalyvavo 15 COVID-19 ligos vidutine forma persirgusių asmenų (56,00 ± 4,61 metų), stacionarizuotų ne seniau nei 30 dienų iki tyrimo. Tyrimą sudarė viena tiriamųjų grupė, kuriai buvo taikomi kineziterapijos užsiėmimai 4 savaites, 5 kartus per savaitę, vieno užsiėmimo trukmė – 30 minučių. Tiriamieji buvo testuojami du kartus – prieš tyrimą ir po 4 savaičių. Vertinimo metodai buvo: spirometrija (forsuota gyvybinė plaučių talpa ir forsuoto iškvėpimo tūris per pirmąją sekundę), krūtinės ląstos apimties matavimas, pusiausvyros vertinimas Berg skale bei fizinio pajėgumo vertinimas 6 minučių ėjimo testu. Po kineziterapijos užsiėmimų padidėjo forsuota gyvybinė plaučių talpa (p<0,05) ir forsuoto iškvėpimo tūris per pirmąją sekundę (p<0,05), pagerėjo Berg testo rezultatai (p<0,05), o vertinant fizinį pajėgumą tiriamieji nuėjo ilgesnį atstumą (p<0,05). Išvada: keturių savaičių trukmės kineziterapija, įtraukiant kvėpavimo ir pusiausvyros pratimus, gali būti taikoma kaip veiksminga reabilitacijos priemonė asmenims, persirgusiems COVID-19 liga.