МОЖЛИВОСТІ ВИКОРИСТАННЯ CHATGPT У ДИСТАНЦІЙНОМУ НАВЧАННІ ПРОГРАМУВАННЯ ПОЧАТКІВЦІВ - Юрій Олександрович Сіциліцин; Вячеслав Володимирович Осадчий (Інформаційні технології і засоби навчання)
Ця стаття присвячена аналізу можливостей використання Generative Pre-trained Transformer (GPT) моделі, а саме ChatGPT, у дистанційному навчанні програмуванню  студентів спеціальності "Комп'ютерні науки". Після огляду та аналізу сучасних наукових досліджень, автори статті досліджують актуальність та потребу використання штучного інтелекту та чат-ботів на прикладі ChatGPT у вищій освіті, зокрема для забезпечення ефективності навчання та збереження інтересу студентів до предмету. У контексті глобальних змін у системі освіти, спричинених епідеміологічною ситуацією COVID-19 та військовою агресією стаття аналізує можливі проблеми дистанційного навчання та його вплив на студентів. Автори докладно проаналізували результати попередніх наукових робіт та висвітлили як позитивні, так і негативні аспекти використання ChatGPT у вищій освіті. Особлива увага приділяється аналізу можливих ризиків та викликів, пов'язаних з використанням ChatGPT у навчальному процесі, зокрема етичні аспекти та конфіденційність. Стаття надає пропозиції для подальших досліджень, які містять глибший аналіз наслідків застосування штучного інтелекту у сфері освіти, розробку стратегій вирішення проблем конфіденційності та вивчення оптимальних підходів до підготовки навчальних закладів до інтеграції технологій штучного інтелекту в навчальний процес. Також відзначаються підходи та методи, які можуть бути використані для покращення навчання програмуванню на основі ChatGPT та інших технологій штучного інтелекту. Основним результатом статті є виявлення перспективного використання ChatGPT у навчанні програмуванню для студентів комп'ютерних наук та виділення шляхів подальшого вдосконалення дистанційної освіти в цьому контексті.