Terry Eagleton, Radikal Kurban - Ayhan Koçkaya (Skad)
Terry Eagleton’un “Radikal Kurban” isimli kitabı, Eagleton’un kendi ifadeleriyle “…politik solun ve elbette ki onun postmodern kanadının ekseriyetle incelemediği meseleleri dert edin”mektedir (s. 11). Beş bölümden oluşan kitabın birinci bölümü (s. 15 – 49 arası) “Radikal Kurban Mefhumu” başlığını taşımakta ve bu bölümün girişinde Eagleton “kurban” kelimesinin modern çağdaki çağrışımları üzerinde durmaktadır. Kitapta, modern çağda kurbanın, değer verilen şeyden gönüllü olarak feragat etme anlamı kazandığı dile getirilir, fakat Eagleton “feragat”in kurbanın özelliklerinden yalnızca birisi olduğunu söyler. Birinci bölümün ilerleyen sayfalarında Eagleton’un Giorgio Agamben gibi düşünürlerden yaptığı alıntılar kurbanın antropolojik olarak farklı anlamlarla yüklü olduğunu gösterir. Bu sayede Eagleton, kurbanın sadece feragat ile ilişkilendirilemeyeceği tezini güçlendirmektedir. Agamben’e göre kurban, “temelsiz bir toplumsal varoluşa köken ve temel kazandırmanın bir yolu olarak görül”mektedir.