Kitap Tanıtımı: Arapların Gözüyle Bizans - Cemal Özel (Dini Araştırmalar)

(untitled)
TemeliniHarvard Üniversitesi’nde savunulan bir doktora tezinin oluşturduğu bu çalışma,Bizans hakkındaki Arap-İslam görüşünün yüzyıllar boyunca süren savaş, temas vekarşılıklı alışveriş ile geçirdiği evrim sürecinin bölgesel-tarihsel gelişmelerbağlamında izini sürmektedir.Kitap Giriş, Bizans’la karşılaşma, Bizans’ın karşısındadurmak, İslam savunmada ve Yeni bir gerçeklik: Bizans’ı yenidenziyaret başlıkları altında dört ana bölüm ve Sonuç kısmındanoluşmaktadır. Başlıklardan da anlaşılacağı üzere, dört ana bölümün her birinitelikleri belirgin dönemleri ele almaktadır. Bu yazıda da kitabın mevcutsistematiğine uyularak her bir kısım ayrı ayrı ele alınmış, yazarın temeliddiaları özetlenmiş, seçme örnekler verilmiş ve tüm bunlar değerlendirilmiştir.