ZİHNİN ONTOLOJİK YAPISI VE ZİHNİYET BAĞIMLI DİLİN “BEN” AHLAKI - Muhammed Enes Kala (Felsefe Dünyası)
Makalemiz kendi içinde üç bölüme ayrılmıştır. İlk kısımda Necati Öner’in düşüncelerindenhareketle zihin kavramı değerlendirilip, zihnin yapısı ve işleyişine ilişkin bir tez önesürülmüş ve gerekçelendirilmeye çalışılmıştır. Makalenin ikinci kısmında düşünce, idrak,inanç, duygu, duyum, algı, hafıza ve hayal kavramları olarak karşılık bulan zihnin unsurlarınınişlem tarz ve hakimiyetlerine göre inşa edilmiş üç temel zihniyet üzerinde durulmuştur.Son bölümde ise gerek zihniyet yapısı gerekse onun en merkezi unsuru olan dilyapısının bütüncül bir “ben” yapısını teşkil ettiği öne sürülüp, özellikle dil çerçevesindebu bütüncül yapının muhafazası veya tahribinin ahlaki sorgulanması yapılmıştır. Çalışmadaayrıca, zihniyet bağımlı dil ve zihin bağımlı zihniyetin birbirinden ayrılmayan yapısıda tanıtılmıştır. Canlı ve bütüncül çerçevede dilin ve zihniyetin ferdi şuur ve toplumsalşuuru birleştiren güce sahip olduğu, bu hususun gözden kaçırılmasıyla hem ferdi zihinişleyişinin hem de toplumsal zihniyetin zarar göreceği vurgulanmıştır.