Niemcy. Geopolityka migracji: tragedia kanclerz Merkel w pięciu aktach - Gérard-François Dumont (Chrześcijaństwo-Świat-Polityka)
Niniejszy artykuł opisuje niemieckie podejście do kryzysu migracyjnego, trwającego od kilku lat w Europie pod kątem polityki prowadzonej przez niemiecką kanclerz Angelę Merkel. Niniejsza polityka została opisana jako tragedia składająca się z pięciu aktów. W sposób szczególny została ukazana nieudolność polityki w relacjach z Turcją oraz nieprzystosowanie się niemieckiego społeczeństwa do zjawiska nielegalnej imigracji jako permanentnego stanu łamania obowiązującego prawa do którego Niemcy są przywiązani.