Efekti rada na poslovima seče i izrade drvnih sortimenata u prorednim sečama bukve - Milorad Danilović; Slavoljub Đurić; Slavica Antonić (Glasnik Šumarskog Fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci)
U radu su prikazani rezultati istraživanja efikasnosti primene organizacione forme rada 2MR pri seči stabla i izradi drvnih sortimenata u proredama bukve. Istraživanja su izvršena u u čistoj sastojini bukve starosti 80 godina, na području zapadne Srbije, u brdsko–planinskom regionu na Jelju, u GJ ‘’Jelje-Magleš’’, koja se nalazi u sastavu ŠU Valjevo, ŠG ‘’Boranja’’ Loznica. Cilj istraživanja je utvrđivanje efikasnosti primene organizacione forme rada 2MR na poslovima seče stabala i izrade drvih sortimenata u prorednim sečama bukve. Seča stabala i izrada drvnih sortimenata obavljena je motornim testerama Stihl MS 441 i Husqvarna 353. U ovim istraživanjima primenjena je studija vremena i rada za ocenu efekata rada na poslovima seče i izrade drvnih sortimenata. Utrošak goriva ustanovljen je po metodu dolivanja rezervoara. Na osnovu rezultata istraživanja proizilazi da su efekti rada na poslovima seče i izrade stabala veći kada se primenjuje organozaciona forma rada 2MR. Pored toga, utrošak goriva je manji pri organizacionoj formi 2MR u odnosu na organizacionu formu 1M+1R.