Jak możemy zdefiniować film dokumentalny? - Bill Nichols (Kwartalnik Filmowy)
Tekst jest pierwszym rozdziałem ze słynnej książki Billa Nicholsa Introduction to Documentary, która stała się najczęściej używanym podręcznikiem wprowadzający w tej dziedzinie. Nichols analizuje potoczne definicje filmu dokumentalnego i odnosi je do korpusu klasycznych czy ważnych dzieł filmowych, a jednocześnie daje wyobrażenie tego, jak różne filmy radziły sobie z rozwiązywaniem wspólnych problemów i jak zajmowały się znanym nam światem. Przyjrzenie się tym zagadnieniom pozwala nam zrozumieć, w jaki sposób tradycja filmu dokumentalnego wyrosła, ukształtowała się i co dzisiaj ma nam do zaoferowania.