MESLEK YÜKSEKOKULLARINDA PRESENTEEISM: İDARİ VE AKADEMİK PERSONEL ÜZERİNE KARŞILAŞTIRMALI BİR ANALİZ - PRESENTEEISM IN VOCATIONAL SCHOOLS OF HIGHER EDUCATION: A COMPARATIVE ANALYSIS ON ACADEMIC AND ADMINISTRATIVE STAFF - Zeynep Demirgil; Muhammet Hamdi Mücevher (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
İnsankaynağının rekabetçi üstünlük sağlamada kilit rol oynadığı günümüz çalışmahayatında, insan faktörüne bağlı olarak ortaya çıkan problemler, işletmeler vekamu kurumlarında olduğu kadar eğitim ve öğretim veren üniversiteler içindeönem taşımaktadır. Son yıllarda çalışma hayatında varlığı belirgin bir şekildeartış gösteren presenteeism de en önemli problemlerden birisidir. İşgörenin işte var olamama/olmama durumu ve çalışan yokluğu anlamınagelen presenteeism, işgörenlerin hasta oldukları halde işe gelmeleri durumunu veişgörenlerin işyerinde boşa geçirdikleri zamanı ifade etmektedir. Bu durumlardaişgören, iş performansını gösterememekte ve dolayısı ile verimliliği düşmektedir.Bu çalışmada presenteeism, işgörenlerin işyerinde boşa harcadıkları zamanabağlı olarak ortaya çıkan verimlilik kayıpları yönü olarak değil de hastaolarak işe gelmeleri nedeni ile ortaya çıkan verimlik kayıpları yönü ile elealınmıştır.Bu araştırmanın temel amacı,Meslek Yüksekokullarında presenteeismin varlığını inceleyerek presenteeismebağlı olarak ortaya çıkan verimlilik kayıplarına dikkat çekmektir. AraştırmaSüleyman Demirel Üniversitesinde yapılmış olup araştırmanın çalışma grubunuIsparta Meslek Yüksekokulu, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu ve SağlıkBilimleri Meslek Yüksekokulunda çalışan akademik ve idari personeloluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak “Standford Presenteizm Ölçeği (SPS 6)”kullanılmıştır.