KURUMSAL BAĞLILIK: YENİ KURULAN BİR ÜNİVERSİTEDE KURUMSAL BAĞLILIK SEVİYESİNE İLİŞKİN BİR ARAŞTIRMA - Hacer Akdoğan; Selami Özcan (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Kurumsal bağlılık, çalışanın kuruma olan sadakat ve aidiyet derecesini ifade eder. Çalışanların kurumla özdeşleşme, kurum amaçlarını benimseme ve kurum için gönüllü çabada bulunma faaliyetlerine yön veren kurumsal bağlılık; kurumda çalışanların tüm yetenek ve bilgilerini ortaya çıkarmasına imkan sağlar. Sonuçta kurumsal bağlılık seviyesi yüksek olan kurumlarda, motivasyonu yüksek tatmin olmuş çalışanlar var demektir. Bu etkileşimde hem kurum hem de çalışanlar karşılıklı fayda sağlarlar. Yeni kurulan devlet üniversitelerine örnek teşkil eden; bu araştırmaya konu olan üniversite çalışanlarının kurumsal bağlılık seviyelerine ilişkin bu çalışmada, çalışanların kurumsal bağlılık ölçütleri “Tutumsal” ve “Davranışsal” bağlılık olarak ele alınmış ve bu bağlılık şekillerinin demografik özelliklere bağlı olarak nasıl gerçekleştikleri değerlendirilmiştir.Araştırma, demografik bileşenleri teşkil eden gruplara göre analize tabi tutulan katılımcıların cevaplarının değerlendirilmesi doğrultusunda gerçekleştirilmiştir. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda, bir kısım demografik değişkenlerin kurumsal bağlılık seviyesini etkilediği görülürken, kişiye has özelliklerin bu anlamda bir etki veya farklılık oluşturmadığı gözlemlenmiştir.