Beden Dili ve Dansa İlişkin Özyeterlik Değerlendirme Formu Geliştirme Çalışması - Banu ÖZEVİN TOKİNAN; Sermin BİLEN (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi)
Bu araştırmanın amacı beden dili ve dansa ilişkin geçerli ve güvenilir bir özyeterlik değerlendirme formu geliştirmektir. Araştırma çeşitli üniversitelerin Müzik Eğitimi Anabilim Dalında eğitim gören “Oyun, Dans ve Müzik” dersini almış 189 kişi ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonunda şu sonuçlara ulaşılmıştır: 51 maddeden oluşan öndeneme formu, madde-test korelasyon değeri 0.40’dan düşük olan maddelerin çıkarılmasıyla son şeklini almıştır. Maddeleri tek faktörde toplanan 34 maddelik son formun Cronbach Alpha güvenirlik katsayısı 0.95 olarak bulunmuştur. Müzik derslerinin müzik ve hareketin birbirinden ayrılmaması gereken bir bütün olduğu anlayışıyla, nitelikli olarak ele alınabilmesi öğretmenin kendini beden dili ve dansa ilişkin olarak yeterli hissetmesi ile ilgilidir. Geçerli ve güvenilir özyeterlik ölçeğinin geliştirilmesi, müzik öğretmeni adaylarının bu alandaki yeterliklerinin saptanarak, eksikliklerinin giderilmesini sağlayacaktır