TÜRKİYE ÖRGÜTSEL DAVRANIŞ DİSİPLİNİNDE “NİTELİK” TARTIŞMASI: YAZIN VİZYON HAREKETLİLİĞİ VE ETİYOLOJİK BİR YAKLAŞIM - Gürcan Papatya (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi)
TürkiyeÖrgütsel Davranış Disiplinde tartışma, daha çok yapılan çalışmaların “nitelikyitimi”ne ilişkindir. Nitelik yitiminin en temel nedeni, disiplinin hızlısalınıma bağlı konu kapsamların bozulması ya da konu bağların kopması olarakgörülür. Ancak disiplinin bu şekilde salınımına devam etmesi de mümküngörülmemektedir. O halde gereken, disiplinin salınımını en uygun zamanaoturtmaktır. Aksi halde illizyonlar/manipülasyonlar, düşük yazın kalitesi,zayıf akademik yazım standartlar ve gelecek etkisiz eğilimler yaratma kapsamıkaçınılmaz olur. Bu durum disiplinde yeniden zorunlu bir “vizyon düzenleme”ihtiyacını karşımıza çıkartmaktadır.Çalışmada önce ana sorunun tanımına bağlı,disiplinin hızlı salınım köken nedenlerini ve kanıtlarını araştırma, sonradisiplinde yapılması gerekenleri vurgulama ve harita argümanları sunma; ensonolarak da disipline nitelik kazandırmaya yönelik etkileme koşullarını tartışmaamaçlanmaktadır. Bu nedenle çalışma kuramsal ve etiyolojik bir sorgulamahedeflemektedir.