BÜTÇE AÇIKLARININ HÎSSE SENEDÎ FİYAT HAREKETLERİNE ETKİSİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ - Recep Tekeli (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi)
Bu çalışmada bütçe açıklarının hisse senedi fiyat hareketlerine (IMKB 100) olan etkisi araştırılacaktır. Borsa etkinliği (stock market efficiency) hipotezine göre cari borsa performansı geçmiş; tüm politika kararlarını içermektedir ve geçmiş bütçe açıklarının mevcut market fiyatına etkisinin önemsiz olacağım göstermektedir. Bu çalışmada geçmiş kamu açıklan ile ölçülen mali politika kararlarının hisse senedi fiyatlarının hareketliliğine önemli bir etkisinin olup olmadığı VAR modeli yardımı ile test edilmiştir. Analiz sonuçlan hisse senedi fiyatlan ile bütçe açıklan arasında uzun dönem bütünleşmenin olmadığım aynca bu değişkenler arasında Granger nedensellik ilişkisinin de bulunmadığım göstermektedir.