СТРАТЕГІЧНІ ЗАВДАННЯ ПОВОЄННОГО ВІДНОВЛЕННЯ ЧЕРЕЗ ПРИЗМУ ОЦІНКИ ВТРАЧЕНИХ МОЖЛИВОСТЕЙ УКРАЇНИ - Алла Касич (Економіка та суспільство)
У статті розкрито підходи до визначення «втрачених можливостей» економіки – проблеми, з якою стикаються як розвинені, так і країни, що розвиваються. Для цього у статті використовуються традиційні макроекономічні показники величина та динаміка ВВП та/або величина й динаміка ВВП на душу населення. Проведений аналіз показника ВВП на душу населення у різних країнах з періодичністю у 30 років дозволив виокремити періоди проривного економічного зростання та періоди стагнації. Траєкторію розвитку України було порівняно з такими постсоціалістичними країнами як Польща та Румунія, досягнений рівень розвитку яких був співставний за показником ВВП на душу населення у 1990 році. На основні аналізу темпів реального економічного зростання України та Польщі було визначено масштаби «втрачених» третини століття у розвитку. Узагальнено досвід країн, зокрема Японії, Бразилії, Аргентини, які у розвитку мали періоди, названі як «втрачене» десятиліття. Визначено основні причини існуючих відмінностей у динаміці економічного розвитку різних країн, серед яких технологічна революція, досягнути рівень економічного розвитку країни, інвестиції в основний капітал, ефективність урядової політики, продуктивність економіки. В Україні, окрім зазначених чинників, мали вплив також нереформована структура економіки, залежність від дешевих енергоносіїв, масштаби тіньового сектору та збереження корупції. Зазначено, що ключовою проблемою повоєнного відновлення економіки України стане необхідність одночасного вирішення і оперативних завдань, і стратегічних завдань забезпечення довгострокового сталого розвитку. Запропоновано комплекс реформ, реалізація яких забезпечить створення умов для проривного економічного зростання.