ON DOKUZUNCU VE YİRMİNCİ YÜZYILIN DOĞA TASARIMI - Şevki Işıklı (Felsefe Dünyası)
Bu metinde son iki yüzyılın doğa tasarımı serimlenmeye çalışılmıştır.İlkin Kant’ın numen-fenomen ayrımı, kendisini doğa bilimine dayandırmışolmakla güvende addeden bilgi kuramları bağlamında ele alınmış; ardındanKant’ın “çözülemez” dediği antinomi (çatışkı)’leri; kavram ile nesnesi arasındakiayrımın saltıklığını yadsımayı ve yerine özdeşliğini koymayı deneyenHegel’in “ereklilik ve ilerleme” fikri açısından yorumlanmıştır. Ardından doğatasarımın zaman içindeki dönüşümü Maxwell ve Einstein’ın izi sürülerek takipedilmiştir. Sonuçta tek bir doğa tasarımının olmadığı, var olan doğanın ve doğatasarımlarının da tamamlanmış olmadıkları, doğa tasarımlarının bilimin verilerinide dikkate alarak yeni biçimler kazandığı ortaya konulmuştur.