Pretpostavke za primjenu pojedinih sustava odgovornosti za štetu zbog smrti ili tjelesnih ozljeda kupača i drugih osoba u moru - Vesna Skorupan Wolff (Poredbeno Pomorsko Pravo)
Smrt i tjelesne ozljede kupača i drugih osoba u moru mogu prouzročiti razne vrste plovnih objekata te naprave sposobne za plovidbu koje nisu plovni objekti u smislu PZ-a (primjerice, daske za jedrenje, daske za veslanje, daske za jahanje na valovima, daske s padobranom (kiteboarding), električne surferske daske, seabobovi (podvodni skuteri), pedaline, kanui, kajaci, sandoline, tube za vuču i razne druge naprave koje se koriste za sport i razonodu), a vrlo rijetko, ali ipak moguće, i drugi pomorski objekti te podrtine i potonule stvari.