Modlitwa szkołą nadziei w życiu osób konsekrowanych według Benedykta XVI - Małgorzata Pagacz (Polonia Sacra)
Artykuł przedstawia zagadnienie modlitwy osób konsekrowanych na podstawie nauczania Benedykta XVI. Według papieża, modlitwa – która stanowi o istocie życia osób całkowicie poświęconych Bogu – jest pierwszym ważnym miejscem uczenia się nadziei opartej na Bogu i Jego obietnicach. Osoby konsekrowane pełnią posługę nadziei, ponieważ więź z Chrystusem i życie duchowe są dla nich czymś fundamentalnym. Poprzez swoje życie oddane modlitwie i kontemplacji rzeczy Bożych wskazują, gdzie odnawia się i oczyszcza wiara oraz ufność. Modlitwa osób konsekrowanych wyraża ofiarę składaną przez nich Bogu; jako znak nadziei ma niezastąpione znaczenie we współczesnym świecie.