ТИПИ СПРЯМОВАНОСТІ ОСОБИСТОСТІ І НАУКОВО-ПЕДАГОГІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ВИКЛАДАЧА ВИЩОЇ ШКОЛИ - О. Дубасенюк; О. Вознюк; В. Копетчук (Педагогічна освіта: теорія і практика. Психологія, педагогіка)
У статті здійснено аналіз особливостей особистісної і науково-професійної спрямованості викладачів закладів вищої освіти. Актуальність дослідження випливає із того, що науково-педа- гогічна діяльність викладачів тісно пов’язана з їх творчим розвитком та професійним самовдос- коналенням. Завданнями статті є дослідження особистісно-психологічних особливостей від- повідної спільноти викладачів вищої школи, провідних типів спрямованості особистості та їх науково-педагогічної діяльності. За допомогою загальної теорії систем з’ясована системна коре- ляція головних категорій педагогіки у контексті типів спрямованості педагога.