SOSYALİST YUGOSLAVYA'NIN YIKILIŞINDA HIRVAT MİLLİYETÇİLİĞİNİN ROLÜ - Caner Sancaktar (Akademik İncelemeler Dergisi)
Yugoslavya Sosyalist FederalCumhuriyeti milliyetçiliğe karşı yapılan büyük mücadele sonucunda kuruldu.Fakat 1980 sonrasında Yugoslavya’da milliyetçi hareketler ve milliyetçisiyasetçiler yeniden yükselişe geçtiler. Bunun sonucunda 1990’ların başında Hırvatistan,Slovenya, Makedonya ve Bosna-Hersek Yugoslavya’dan bağımsızlıklarını ilanettiler. Böylece Yugoslavya 1990’ların başında parçalanıp yıkıldı. Yugoslavyagenelinde gelişen tüm milliyetçi hareketler Yugoslavya’nınyıkılmasında/parçalanmasında şu veya bu düzeyde etkili oldu. Bu makale kapsamında“Yugoslavya’nın yıkılışında Hırvat milliyetçiliğinin rolü/etkisi” analizedilmiştir. Bu amaçla makalede sırasıyla “Hırvat Baharı”, “Franjo Tudjmanliderliğinde Hırvat milliyetçiliğinin yükselişi” ve “Hırvat irredentizmi”incelenmiştir.