Sağlık Yönetimi Bölümü Öğrencilerinin Muhasebe Derslerindeki Başarılarını Etkileyen Faktörlerle İlgili Görüşlerini Belirlemeye Yönelik Bir Araştırma (Ankara Üniversitesi Ve Gazi Üniversitesi Örneği)-A Research On Determining The Views Of Health Management - Seyhan Çil Koçyiğit; Emine Doğan; Emine Taş (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Bu çalışmanın amacı; Ankara Üniversitesi ve Gazi Üniversitesi’nde Sağlık Yönetimi Bölümünde (lisans) eğitim gören öğrencilerin, muhasebe derslerindeki başarılarını etkileyen faktörlerle ilgili görüşlerinin belirlenmesidir. Bu amaca ulaşabilmek için, ilgili lisans programında eğitim gören ve muhasebe dersi almış olan öğrencilere anket uygulanmıştır. Çalışmada ayrıca söz konusu öğrenci görüşlerinin bazı değişkenlere göre farklılık gösterip göstermediği de Mann Whitney U Testi ve Kruskal Wallis H Testi ile incelenmiştir. Araştırma sonucunda; öğrencilerin muhasebe dersindeki başarısını etkileyen faktörlere ilişkin en büyük ortalamaların öğretim elemanları ile ilgili düşüncelere ait olduğu görülmüştür. Araştırma hipotezlerinin test edilmesi sonucunda da, öğrencilerin okudukları üniversiteler, mezun oldukları lise türü, lisede muhasebe derslerinden birini görüp görmeme durumları, eğitimlerini tamamladıktan sonra özel sektörde, kamu sektöründe ve akademik alanda çalışmayı düşünüp düşünmeme durumları ile muhasebe derslerindeki başarıları etkileyen faktörler hakkındaki fikirleri arasında anlamlı bir farklılığa rastlanılmamıştır. Öğrencilerin cinsiyetine göre, okudukları sınıfa göre ve muhasebe dersleri zorunlu olmasa seçmek isteyip istememe durumlarına göre ise muhasebe derslerindeki başarıları etkileyen faktörler hakkındaki fikirleri arasında anlamlı farklılıklar görülmüştür.