ВПЛИВ ІСТОРІЇ ТА КУЛЬТУРИ НА СУЧАСНИЙ ДИЗАЙН ОДЯГУ ТА АКСЕСУАРІВ - Natalia Sapf﻿irova; Oksana Pasкo; Daria Chemberzhi (теорія та практика дизайну)
Стаття присвячена впливу історії, культури і мистецтва на розробку дизайну й оздоблення одягу і аксесуарів кінця ХХ – початку ХХІ століття і витокам творчого натхнення дизайнерів сучасності. В дослідженні продемонстровано еволюційні процеси сучасної моди, які відбуваються за рахунок ретроспекції та переосмислення культурного і мистецького світового надбання. Мета наукової розвідки полягає у дослідженні взаємозв’язків історичних епох, культури і мистецтва, що розвивалися в їх межах, і впливу мистецького надбання, декоративного оздоблення як естетичних взірців на розробку дизайну одягу й аксесуарів у зазначений період. Методологія. Задля вирішення поставленої мети було задіяно історичний метод, який дозволив розглянути хронологію історичних періодів і художніх стилів, що виникали і розвивалися в їх межах. За методом історизму досліджено контекст епох – осередки культури, її мистецькі складники, географію подальшого розповсюдження і тенденції розвитку мистецьких маркерів минулого у сучасному дизайні одягу й аксесуарів. За системним методом наведено огляд ієрархічних зв’язків декоративних елементів минулого із дизайном сучасності і їх підпорядкованість творчим прадавнім джерелам. Метод синтезу дозволив проаналізувати природні форми і явища та їх художні варіації протягом періоду розвитку культур і мистецтв від їх виникнення до нашого часу. Аналітичний метод використано для дослідження впливу художнього і декоративного надбання минулого на сучасність, можливостей формування і розвитку тенденцій моди. Результати. Сучасний світ моди має у своєму розпорядженні потужний культурний і мистецький художній арсенал минулого. Базові декоративні елементи, притаманні конкретній історичній епосі, країні, художньому стилю, стають предметом інтерпретацій під час створення дизайнерами колекцій одягу й аксесуарів, ретранслюючи творчі імпульси давніх часів у сучасність. Митці високої моди, перебуваючи у пошуку ідей для створення нового сучасного дизайну, вибирали, вибирають і звертатимуться до культури історичних епох, її осередків, художніх стилів, репрезентуючи у своїх творах витончені та вишукані орнаменти, візерунки, різноманіття етнічних мотивів. Наукова новизна. Досліджено потужний вплив декоративних здобутків осередків культури, історичних епох і художніх стилів на художньо-стильові особливості дизайну сучасних колекцій одягу високої моди і аксесуарів до нього. Надано мистецтвознавчий аналіз декору колекцій одягу та аксесуарів. Практична значущість. Результати дослідження мають теоретичне і практичне значення для історії мистецтв і розвитку сучасного дизайну одягу й аксесуарів, можуть бути використані як навчальний і допоміжний матеріал у професійно-технічних і вищих закладах освіти, призначені для естетичного розвитку і виховання майбутніх фахівців індустрії дизайну та моди.