الکترونیک چاپی بر پایه نانولوله‌های کربنی و نانوصفحات گرافن - محسن محمد رائی نایینی; مجتبی جلیلی; زهرا رنجبر (مطالعات در دنیای رنگ)
در سال‌های اخیر، الکترونیک چاپی، از هر دو بعد پژوهشی و تجاری مورد توجه گسترده‌ای قرار گرفته است. این توجه از آن جهت بوده است که با بهره‌گیری از الکترونیک چاپی، می‌توان قطعات الکترونیکی را در مقیاس گسترده، قیمت پایین، بر روی بسترهای گوناگون و حتی با قابلیت انعطاف‌پذیری تولید نمود. جز عملگر اصلی در جوهرهای الکترونیک چاپی، نانوذرات رسانای موجود در آنها است. از میان انواع ساختارهای رسانا که می‌توانند در جوهرهای چاپ استفاده شوند، بهره‌گیری از نانوذرات فلزی، نانوسیم‌های فلزی، نانوصفحات گرافن، نانولوله‌های کربنی و پلیمرهای رسانا متداول‌تر است. نانوذرات گرافن و نانولوله‌های کربنی، به واسطه‌ی برخورداری از خواص ویژه‌ و قیمت مناسبی که دارند، ظرفیت خوبی برای استفاده در انواع کاربردهای الکترونیکی نظیر حسگرها، نیمه‌رساناها، الکترودهای شفاف و مدارهای انعطاف‌پذیر دارند. در این مقاله، جنبه‌های مختلف الکترونیک چاپی و آخرین پیشرفت‌های این حوزه، با تاکید بر بهره‌گیری از نانوذرات گرافن و نانولوله‌های کربنی در جوهرهای چاپ مرور گردیده‌اند.