МЕТОД БАГАТОВИМІРНОГО СТАТИСТИЧНОГО АНАЛІЗУ ЧАСОВИХ БАГАТОВИМІРНИХ КРИТИЧНИХ АТРИБУТІВ ЯКОСТІ ПРОЦЕСУ ВИРОБНИЦТВА З ФАКТОРИЗАЦІЄЮ ДАНИХ - Євген Володимирович Гаврилко; Олег Анастасійович Курченко; Ігор Володимирович Терещенко; Антон Ігорович Терещенко (Сучасний стан наукових досліджень та технологій в промисловості)
Об’єктом дослідження є процес забезпечення якості продукції на етапі первинного проектування процесу виробництва. Предметом дослідження є інформаційні технології оцінки факторного впливу критичних параметрів процесу виробництва (CPPs, critical process parameters) на критичні атрибути якості продукту (CQAs, critical quality attributes). Мета – застосування запропонованого методу для визначення особливостей і характеристик залежності змінювання критичних атрибутів якості продукту від зміни критичних параметрів процесу виробництва. Завдання: визначення структури та ієрархії часових багатовимірних даних критичних параметрів процесу виробництва та критичних атрибутів якості продукту, а також визначення якісної та кількісної мір відносин між сформованими об’єктами зазначених параметрів. Методи. Послідовно використовуються: статистичні процедури розвідувального багатовимірного аналізу даних; перетворення однорідних матриць спостережень значень CPPs і CQAs в таблицю з факторизованими даними; побудова дерев регресії багатовимірних CPPs з багатовимірними відповідями CQAs. Методи використовують програмне забезпечення пакетів мови R. Отримано такі результати. Запропоновано метод розв’язання задачі забезпечення якості продукції на етапі первинного проектування процесу виробництва відповідно до актуальної процесно-аналітичної технології конструювання сучасних сертифікованих виробництв – "якість через дизайн" QbD (Quality-by-Design). Запропонований метод факторизації часових багатовимірних критичних параметрів процесу виробництва та критичних атрибутів якості продукту дозволяє збільшити число ступенів свободи для багатовимірного статистичними аналізу MSA (Multivariate Statistical Analysis) впливу факторів (класів) критичних параметрів процесу виробництва на багатовимірні критичні атрибути якості продукту. Наведені та проаналізовані результати використання методу на прикладі масивів даних з застосуванням пакетів об’єктно-орієнтованої мови програмування R. Висновки. Запропонований метод статистичного аналізу спільно з статистичними багатовимірним канонічним аналізом представляють актуальну інформаційну технологію детального оцінювання впливу об’єктів часових багатовимірних даних критичних параметрів процесу виробництва і окремих складових на критичні атрибути якості продукту. Метод орієнтований на практичне застосування з метою забезпечення якості продукції на єтапі проектування (вдосконалення) виробництв.