KENTSEL SU YÖNETİMİ VE SUYUN FİYATLANDIRILMASI: MERZİFON İLÇESİ ÖRNEĞİ - Selim Armut (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Bu çalışmada belediyelerde suyun sürdürülebilir şekilde yönetiminde suyun fiyatlandırılmasının öneminin gözler önüne serilmesi amaçlanmıştır. Merzifon ilçesi örneği üzerinde suyun fiyatlandırılması ilgili uygulama kapsamında yapılmıştır. Yönetim ve işletme giderleri, amortismanlar, aktifleştirilmeyen yenileme, ıslah ve tevsii masrafları ve karlılık oranı göz önüne alınarak su birim fiyatı tespit edilmiştir. Atık su toplama hizmetinin yönetilmesi için toplam sistem maliyeti hesaplanarak atık suyun fiyatlandırılması yapılmıştır. Su birim m³ fiyatı 2017 yılı için 1,86 TL ve 2018 yılı için 2,08 TL olarak bulunmuştur. Atık su birim m³ fiyatı 2018 yılı için1,67 TL tespit edilmiştir. Değerlendirme sonuçlarına göre su ve atık su fiyatlandırılmasının yapılmasının yanında su ve atık su hizmetlerinin izleyen yıllarda sürdürülebilir biçimde yönetimi için alt yapı varlıklarına ilişkin amortismanların özel bir hesapta tutularak yenileme programlarında kullanılması gerektiği tespit edilmiştir.