EKONOMİK KOMPLEKSİTE, İHRACAT VE SABİT SERMAYE YATIRIMLARININ KİŞİ BAŞINA DÜŞEN GELİR ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: G-20 ÜLKELERİ ÖRNEĞİ - Semanur Soyyiğit; Hüseyin Topuz; Halil Özekicioğlu (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi)
Ülkelerin ihracat hacimlerinin büyüklüğündenziyade, ihracatın kompozisyonunun önem kazandığı günümüz dünya ekonomisinde,ülkelerin ne denli sofistike ürünler ürettikleri ve ihraç ettikleri oekonominin kompleksite derecesini göstermektedir. Bu çalışmada G-20topluluğundaki 18 ülke çerçevesinde; ekonomik kompleksite indeksi, ihracat vesabit sermaye yatırımı değişkenlerinin kişi başına düşen gelir üzerindekietkisi incelenmektedir. Analiz sonuçları Brezilya, Çin, Almanya, Endonezya,Japonya, Meksika, Güney Kore, Türkiye ve ABD için ekonomik kompleksiteindeksinin kişi başına düşen gelir üzerinde pozitif etkiye sahip olduğu birilişki ortaya koyarken; Arjantin, Avustralya, Kanada, Suudi Arabistan veBirleşik Krallık için negatif etkiye sahip bir ilişki ortaya koymaktadır.Brezilya hammadde ve ara mal niteliğindeki birincil ürünlerde ihracat payıartarken mamul ürünlerde ihracat payı azalan, buna karşılık ekonomikkompleksite düzeyi ile kişi başına düşen gelir arasında pozitif anlamlı ilişkielde edilen ve böylece diğer ülkelerden ayrışan tek ülke olma özelliğitaşımaktadır.