THE ECJ CASE LAW CONCERNING ARTICLES 17 AND 18 OF THE EC TREATY AND THE SUBSEQUENT EFFECT ON THE RIGHT TO MOVE FREELY - Bahadır Yakut (Ankara Avrupa Çalışmaları Dergisi)
Avrupa Adalet Divanı ATAD , AT Antlaşmasının vatandaşlığa ilişkin hükümlerini yorumlarken serbest dolaşım hakkının sınırlarının önemli ölçüde genişlemesinde çok önemli rol oynamıştır. Bu makalede ATAD’ın vatandaşlığa ilişkin hükümlerin yorumlanması konusundaki en önemli içtihatları analiz edilerek getirdiği yorumların altı çizilecektir. Başlangıçta ATAD isteksiz olmasına rağmen, daha sonraki içtihatlarında iç pazar anlamında yani ekonomik vatandaşlık yorumundan politik vatandaşlığa doğru evrilmiştir ve vatandaşlığa ilişkin hakları vatandaş olmayanlara da teşmil etmiştir