DAİMİ DİŞ JERMİNİN KORONAL HAREKETİ İLE SÜT MOLAR DİŞLERİN APİKAL AÇIKLIĞININ YER DEĞİŞTİRMESİ ARASINDAKİ KORELASYONUN DEĞERLENDİRİLMESİ - Akif Demirel; Ali Emre Zeren; Kıvanç Kamburoğlu; Şaziye Sarı (Selcuk Dental Journal)
Amaç: Bu çalışmanın amacı, daimi diş jerminin koronale sürme hareketi ile süt dişi apikal açıklığının koronal yöndeki yer değiştirmesi arasındaki korelasyonun belirlenmesi ve daimi diş jermi kron apeksinin, süt molar dişlerde kanal çalışma boyu açısından belirleyici bir referans noktası olup olmayacağının araştırılmasıdır.Gereç ve Yöntemler: Konik ışınlı bilgisayarlı tomografi görüntüleri kullanılarak, 30 adet alt süt molar dişe ait 115 kök kanalı, daimi diş jerminin konumuna göre 3 gruba ayrılmıştır (Grup 1: Daimi diş jermi süt dişi köklerinin altında, Grup 2: köklerin apikal üçlüsünde, Grup 3: köklerin orta üçlüsünde). Her 3 grup için, daimi diş jerminin koronale sürme hareketi ile apikal açıklığın koronale yer değiştirmesi arasındaki korelasyon; süt dişi kök apeksi, apikal açıklık ve daimi diş jerminin kron apeksi referans noktaları kullanılarak araştırılmıştır.Bulgular: Daimi diş jerminin süt dişi köklerinin apikal üçlüsünde konumlandığı Grup 2’de diş jermi ile apikal açıklığın koronale yer değiştirmesinde korelasyon tespit edildiği (p<0,017), ancak daimi diş jerminin süt dişi köklerinin altında ve orta üçlüsünde bulunduğu Grup 1 ve 3’te bu korelasyonun sağlanmadığı bulgulanmıştır.