POLİTİK YETENEKLER VE ÖZ YÖNLENDİRMENİN (KENDİNİ KURGULAMANIN) ALGILANAN KARİYER BAŞARISI ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİ BELİRLEMEYE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA - Ayşe Ci̇ngöz (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
Politik yetenek, diğer bireyleri etkilemek içingüven, samimiyet ve doğruluk uyandıran cazip ve sempatik bir tavır içinde; sosyal zekâ, iyi ilişki kurma ve davranışlarını farklı durumlara göre ayarlayabilme yeteneğini kombine eden, sosyal bir yetenektir. Politik yeteneğin sosyal zekâ, kişilerarası ilişkilerde etkileme, ilişki ağı oluşturma ve dürüst ve samimi görünme olmak üzere dört temel boyutu vardır. Öz-yönlendirme (kendini kurgulama) ise, topluma uygun hale getirmek için, kişinin kendi öz-sunumunu (self-presentation) denetleme ve değiştirme eğilimidir. Politik yetenekler ve öz-yönlendirme, amaçlara ulaşma noktasında bireyin diğerlerini etkilemesini ve farklı sosyal ağlara ulaşabilmesini sağladığı için kariyer başarısını olumlu yönde etkileyebilir. Bu kapsamda, yapılan çalışmanın temel amacı politik yeteneklerin ve öz-yönlendirmenin kariyer başarısı üzerindeki etkilerini belirlemektir. Araştırma verileri Kayseri OSB’de faaliyet gösteren sekiz büyük sanayi işletmesinin idari personelinden toplanmış, politik yetenekler, öz-yönlendirme ve kariyer başarısı arasında anlamlı ve pozitif yönlü ilişkiler olduğu tespit edilmiştir.