Obez Bireylerde Metabolik Sağlık Durumuna Göre Visseral Adipozite Ölçümlerinin ve Diyet Kalitesinin Yaşam Kalitesi Üzerindeki Etkisi - Funda Pınar Çakıroğlu; Murat Açık (Genel Tıp Dergisi)
Amaç: Yetişkin obez katılımcılarda metabolik sağlık durumuna göre visseral adipozite ve diyet kalitesi ile yaşam kalitesi arasındaki ilişki değerlendirilmiştir.Gereç ve Yöntem: Kriterleri sağlayan 137 obez birey dahil edildikten sonra bireylerden bazı kan örnekleri ve antropometrik ölçümleri alınmış ve kan basıncı ölçümü yapılmıştır. Ankette yer alan genel bilgiler, obezlere özgü yaşam kalitesi ölçeği ve besin tüketim kaydı bölümlerini katılımcılar tarafından doldurulması sağlanmıştır. Bazı biyokimyasal ve antopometrik parametrelerden yola çıkılarak visseral adipozit ölçüm indeksleri hesaplanmıştır. Bunlar: VAI, DAAT, LAP indekstir. Besin tüketim kaydından yola çıkılarak HEI-2015 hesaplanmıştır. Metabolik sağlık durumuna göre sınıflandırılması için NCEP ATP III tanı kriterlerinden yararlanılmıştır. Verilerin analizi için SPSS 21.0 paket programı kullanıldı.Bulgular: MetS’lu bireylerde yaşam kalitesi skoru 46.2±15.8 olup MetS görülmeyen bireylere göre 54.9±19.8 daha düşük bulunmuştur. Metabolik sağlık durumuna göre her iki grupta visseral adipozite ölçümleri ile yaşam kalitesi arasında herhangi bir ilişki bulunmazken, bütün katılımcılarda VAİ ve LAP-indeks ile yaşam kalitesi arasında ters ilişki bulunmuştur r= -0.213 ve p=0.012; r= -0.305 ve p