Lohusalarda Yalnızlık Hissinin Sosyal Destek, Emzirme ve Maternal Bağlanma ile İlişkisi - Ezgi Can Kantar; Tuba Uçar; Zeynep Bal (Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hemşirelik Dergisi)
Giriş: Doğum sonu dönem fizyolojik, psikolojik ve sosyal değişimlerin yaşandığı en önemlidönemlerden biridir. Kadınların, bu dönemde yalnız hissetmeleri sosyal çevresine ve bebeğine olanilgisini etkileyebilmektedir.Amaç: Araştırma lohusalarda yalnızlığın sosyal destek, emzirme öz-yeterliliği ve maternalbağlanmayla ilişkisini belirlemek amacıyla yapıldı.Yöntem: Tanımlayıcı ve ilişki arayıcı tipte olan araştırma, Malatya’da bir kamu hastanesindeyürütüldü. Veriler, Temmuz-Ekim 2018 tarihleri arasında ilgili hastanede doğum yapmış 391lohusanın katılımıyla, doğum sonu ilk 24 saati içinde toplandı. Verilerin toplanmasında Kişisel BilgiFormu, UCLA Yalnızlık Ölçeği, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği, Emzirme Öz-YeterlilikÖlçeği ve Maternal Bağlanma Ölçeği kullanıldı.Bulgular: Araştırmaya katılan lohusaların yaş ortalaması 27,91 ± 5,74 olup, %27,9’u ortaokulmezunu ve %72,1’i multipardır. Lohusaların %93,9’unun orta düzeyde yalnızlık yaşadığı belirlendi.Lohusaların UCLA Yalnızlık Ölçeği puan ortalaması 49,77 ± 5,28, Çok Boyutlu Algılanan SosyalDestek Ölçeği puan ortalaması 70,86 ± 14,26, Emzirme Öz-Yeterlilik Ölçeği puan ortalaması 59,81± 10,14 ve Maternal Bağlanma Ölçeği puan ortalaması 100,42 ± 7,09’dur. UCLA Yalnızlık Ölçeği ileÇok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği ve Emzirme Öz-Yeterlilik Ölçeği arasında istatistikselolarak negatif yönde zayıf ilişki bulundu (sırasıyla r = -0,193, p = 0,000; r = -0,132, p = 0,009).UCLA Yalnızlık Ölçeği ile Maternal Bağlanma Ölçeği arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişkiolmadığı saptandı (p gt; 0,05).Sonuç: Lohusalarda yalnızlık arttıkça sosyal desteğin ve emzirme öz-yeterliliğinin azaldığı;lohusalardaki yalnızlık ile maternal bağlanma arasında ilişki olmadığı belirlendi.