Dimenzioniranje cevi artiljerijskog oruđa pomoću računara - Ljubiša Tančić (Vojnotehnički Glasnik)
U radu se daje uporedna analiza postojećih metoda čvrstoće za proračun cevi. Usvaja se i na primeru pokazuje energetska teorija čvrstoće. Rad objedinjuje u jednu celimi unutrašnji balistički proračun i dimenzionisanje cevi metodom Huber-Mises-Nensku pomoću računara. Programsko rešenje je realizirano na računaru Cyber 170/825 primenom programskog jezika fortran 5. Ovakvo programsko rešenje može se istom logikom realizirati i na drugom tipu računara, uz primenu drugog programskog jezika. S obzirom na to da računar daje brzo, tačno i pouzdano rešenje, variranjem polaznih podataka mogu se dobiti kombinacije ulazno-izlaznih parametara, a odabrati optimalne kombinacije. U radu su korišćeni polazni podaci za konkretno oruđe (radi testiranja odabrane teorije), a izlazni parametri korektno potvrđuju kako postavljenu teoriju, tako i unutrašnju i vanjsku trasu cevi, pa se mogu pouzdano koristìti za dalje analize.