LIČANI U "VELIKOM RATU" Zimska bitka za Karpate, siječanj – travanj 1915. - NIKOLA TOMINAC (Senjski Zbornik)
Ovaj prilog posvećen je stotoj obljetnici Prvoga svjetskog rata i pripadnicima ličke 79. pješačke pukovnije zajedničke vojske iz Otočca (K.u.K. Otočaner Infanterieregiment Graf Jellačić Nr. 79., skraćeno: IR 79), poznatije kao "Jelačićevci". Popunjavala se s područja Karlobaga, Primorja, Gospića, Udbine, Gračaca, Zavalja – Korenice, Otočca, Brinja i Slunja. Zbog popune pretežno s ličkog područja dobiva i naziv "Lička pukovnija". U prilogu je opisano njezino sudjelovanje u Zimskim bitkama za Karpate iz 1915. godine, jednoj od najstrašnijih bitaka toga rata. To je ujedno spomen na velike žrtve ove pukovnije u ovim krvavim operacijama. Prije dolaska na Karpate i Galiciju "Jelačićevci" su vodili krvave borbe u Srbiji tijekom 1914. godine. „Jelačićevci“ su ratovali u sastavu austrougarske 7. pješačke divizije/Gruppe Szurmay kao dijela 3. armije pod zapovjedništvom generala Svetozara Borojevića. U sastavu ove armije vrlo važnu zapovjednu funkciju ima još jedan hrvatski general s područja Like: Pavao pl. Puhalo od Brloga. Rad je nastao na temelju raspoložive literature, poglavito suvremene ratne studije Graydona Tunstalla Blood on the snow: the Carpathian winter war of 1915. koji je obradio do sada slabo istraženu arhivu Gruppe Szurmay koja se nalazi u Ratnom arhivu u Budimpešti, te standardnog djela za istraživanje Prvoga svjetskog rata - Österreich-Ungarns letzter Krieg, 1914-1918. (skraćeno: ÖULK). Tijekom istraživanja korištena je izvorna arhivska građa iz fundusa Austrijskog državnog arhiva - Österreichisches Staatsarchiv (ÖeStA) – Kriegsarchiv (KA) prvenstveno operativna dokumentacija, izvještaji o bitkama, liste gubitaka, i ostala dostupna arhivska građa. Vojna terminologija prilagođena je sadašnjoj službenoj hrvatskoj terminologiji, a tamo gdje to nije bilo moguće navedeno je usporedno hrvatsko i tadašnje austro-ugarsko nazivlje, osobito za vojne činove i formacije.