AŞI REDDİ VE TOPİKAL FLUORİD REDDİ ARASINDAKİ İLİŞKİ - Elif Yazan; Koray Gencay; Elif Bahar Tuna (Selcuk Dental Journal)
Koruyucu tedaviler bireylerin hastalığa yakalanma riskini ve sonrasında ölüm riskini oldukça düşüren tedavilerdir. Aşının reddedilmesi bireysel olduğu kadar toplumsal birçok soruna yol açmaktadır. 2010 yılından sonra yetişkinler arasında görülen çocukluk çağı hastalıklarının sayısının artması, oluşan kızamık ve kabakulak salgınları çocukluk dönemi aşılarının önemini bir kez daha kanıtlar niteliktedir. Topikal fluorid uygulaması da ülkemizde endemik olarak görülen diş çürüklerinin önlenmesinde etkisi 1++ derecesinde kanıtlanmış koruyucu bir uygulamadır. Aşı ve topikal fluorid uygulamalarının reddedilme prevalansı, nedenleri ve bu redde karşın alınabilecek önlemlerin tespiti birey ve toplum sağlığı açısından önem taşımaktadır. Aşı reddi nedenlerini dini nedenler, felsefi nedenler, güvenlik endişeleri ve sağlık çalışanlarından daha fazla bilgi alma olarak sıralayabiliriz. Topikal fluorid reddi nedenlerini sorgulayan bir araştırma bulunmazken topikal fluorid reddi nedenlerini aşı reddi nedenleriyle ilişkilendiren araştırmalar mevcuttur.