Okul Öncesi Eğitimi Öğretmenlerinin Değerler Eğitimi Konusundaki Görüşleri: Denizli İli Örneği - Hatice Sarıkaya; Hülya Gülay Ogelman (Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi)
Araştırmanın amacı, okul öncesi eğitimi öğretmenlerinin değerler eğitimi ile ilgili görüşlerini ortaya koymaktır. Araştırmanın çalışma grubunu Denizli il merkezinde Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı anasınıflarında, bağımsız anaokullarında ve uygulama sınıflarında görev yapan 46 bayan okul öncesi eğitimi öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Okul Öncesi Dönemde Değerler Eğitimi Öğretmen Görüş Formu kullanılmıştır. Çalışmanın sonuçlarına göre değerler eğitimi denildiğinde öğretmenlerin aklına ilk olarak, saygı, sevgi, hoşgörülü olmak, sorumluluk almak, yardımlaşma/yardımseverlik, dürüstlük, işbirliği ve nezaket gelmektedir. Öğretmenlerin yarıdan fazlası değerler eğitimi ile ilgili herhangi bir program uygulamamaktadır. Ancak büyük bir çoğunluğu değerler eğitimi ile ilgili etkinlik uygulamaktadır. Okul öncesi dönem çocuklarına kazandırılması gereken ilk üç değer sıralamasında, saygı, sorumluluk, sevgi, hoşgörü, paylaşma, dürüstlük, yardımlaşma, işbirliği değerlerinin yer aldığı görülmektedir. Çocuklara en kolay kazandırılabilecek ilk üç değer sıralamasında, saygı, sorumluluk, sevgi, hoşgörü, paylaşma, dürüstlük, yardımlaşma, işbirliği yer almaktadır. Çocuklara en zor kazandırılabilecek ilk üç değer sıralamasında, vefa, adalet, sabır, empati, fedakarlık, milli değerler yer almaktadır. Öğretmenlerin büyük bir çoğunluğu, değerler eğitiminde zorlandıkları durumların olduğunu belirtmiştir. Öğretmenlerin, değerleri eğitimi sırasında yaşadıkları zorluklar, çocukların gelişim düzeylerine bağlı durumlar (dikkat sürelerinin kısa oluşu, soyut düşünememeleri, hazır bulunuşluk vb.), ailelerden beklenilen desteğin gelmemesi, konu ile ilgili etkinlik, kitap, program eksiklikleri, öğretmenlerle ilgili eksiklikler (özgüven, bilgi eksikliği) ve zaman yetersizliği olarak ifade edilmiştir. Ayrıca öğretmenler, aileleri konu ile ilgili bilgilendirmenin, okul öncesi eğitim programında değerler eğitimine yer verilmesinin, öğretmenlere değerler eğitimi ile ilgili materyal sağlanmasının ve eğitimler verilmesinin gerekliliğini ifade etmişlerdir.