5-6 YAŞ ÇOCUKLARI İÇİN RİSKLİ OYUNA İZİN VERME ÖLÇEĞİNİN GELİŞTİRİLMESİ - DEVELOPING RISKY GAME ALLOWANCE SCALE FOR 4-6 YEARS CHILDREN - Elif Süreyya Kanyılmaz; Perihan Ünüvar (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Riskile karşı karşıya kalan çocukların, riski yönetebilmesi gerekir. Çocukların entemel uğraşısı olan oyun, riski yönetmeyi öğrenebilmelerinin en etkin yoludur.Çocukların riski yönetmeyi öğrenebilmeleri için ise risk ile karşılaşmalarıgerekir Bu çalışmada , annelerinçocuklarının riskli oyunlarına izin verme düzeylerini saptamak içinaraştırmacılar tarafından “Riskli Oyuna İzin Verme Ölçeği” geliştirilmiştir.Ölçek geliştirilirken madde havuzu oluşturmak amacıyla Burdur il merkezindekiokul öncesi kurumlarda öğretmenlik yapan 19 okul öncesi öğretmeni ve çocuklarıbu kurumlarda eğitim alan 31 veliden kişisel bilgi formu ve yarıyapılandırılmış görüşme formları kullanılarak veriler toplanmış ve içerikanalizi yapılmıştır. Geliştirilen ölçeğin pilot uygulaması 359 veliyeuygulanmış, açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizi sonucunda ölçeğin dörtfaktörlü bir yapı gösterdiği tespit edilmiştir. Ölçeğin toplam puanından eldeedilen Cronbach Alpha değeri .88 olarak bulunmuştur.