DİNAMİK GENEL DENGE MODELLERİNDE ZAMANLARARASI TERCİHLER: İNDİRGENMİŞ FAYDA TEORİSİ VE YETERSİZLİKLERİ - Murat Taşdemir (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
Ekonomik birimlerin zaman boyutundaki karar verme süreçlerini ifade eden zamanlararası tercihler mikro iktisatta olduğu kadar makro iktisadi analiz için de önem arz etmektedir. Makro iktisadın temel analiz araçları haline gelen dinamik genel denge modellerinde zaman tercihlerinin nasıl modellendiği, model öngörülerini belirleyen önemli bir faktördür. Bu modellerde kullanılan İndirgenmiş Fayda teorisi bireylerin zaman tercihlerini açıklamakta önemli yetersizlikler göstermektedir. Bu çalışmada İndirgenmiş Fayda modelinin yetersizlikleri ampirik ve deneysel çalışmalardan elde edilen bulgular ışığında ele alınmıştır.