Karolenj Rönesansı Bağlamında Kütüphaneler, Manastırlar ve Karolenj El Yazmaları - Seda Demir (Türk Kütüphaneciliği)
Karolenj reformlarının odağı devlet yönetiminde standarda ulaşabilmekti. Manevi çöküntü içindeki ruhban sınıfını bilge keşişler; prensleri ise donanımlı devlet adamları olarak yetiştirebilecek entellektüel eğitimi sağlamak ise Karolenj Rönesansı’nın sosyal alana yönelik düzenlemelerinin saç ayaklarından birini teşkil ediyordu. Halk adına dua edenler din adamlarıydı ve bunu nasıl yaptıkları önemliydi. Frank İmparatoru ve Karolenj Hanedanı Kral Charlemagne’ın, Kutsal Roma imparatoru ünvanını alması ile Kilise-devlet ilişkisi imparatorlukta hiç olmadığı kadar üniterleşmişti. Dini eğitimin merkezi manastırların en önemli yan ürünü ise yazıhanelerde istinsah edilen klasik dönem tezhip eserleriydi. Bu bilgilerden hareketle, çalışma 16. yüzyılda Avrupa’yı etkisi altına alan büyük İtalyan Rönesansı’ndan önce ortaya çıkan ve muhtemelen öncülü olan bir dönem olan Karolenj dönemin entellektüel boyutunun Kilise olan bağlantısını ortaya koymaya çalışmakta, aynı zamanda Klasik dönem el yazmalarının Karolenj manastır ve saray kütüphanelerindeki kitap istinsahını ve bu el yazmalarının Karolenj Rönesansı açısından öneminin altını çizmektedir.