ФОРМУВАННЯ СТРАТЕГІЇ УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ В УМОВАХ ЦИФРОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ БІЗНЕСУ - Ігор Панченко; Наталя Кривенко (Економіка та суспільство)
У статті досліджено стратегічні підходи до управління персоналом в умовах цифрової трансформації бізнесу, акцентовано увагу на інтеграції сучасних цифрових технологій у HR-процеси для підвищення ефективності та конкурентоспроможності компаній. Розглянуто виклики та можливості впровадження таких інновацій, як штучний інтелект, блокчейн, VR/AR, хмарні сервіси та HR-аналітика, які здатні автоматизувати рутинні завдання, оптимізувати процеси та підвищити залученість працівників. Наведено огляд наукових досліджень та аналіз застосування digital-інструментів у різних аспектах управління персоналом, зокрема у рекрутингу, навчанні, корпоративній культурі та адаптації співробітників. Обґрунтовано важливість розробки комплексної цифрової HR-стратегії, яка включає розвиток цифрових навичок співробітників, впровадження автоматизованих рішень та адаптацію бізнесу до нових викликів. Визначено, що цифрова трансформація HR-сфери є важливим чинником стійкості й успіху компанії у сучасних умовах.