Ґерберт Аврілакський. Книжечка про «розумне» та «використовувати розум» [Артамонов О. О. Від перекладача] - Oleksandr Artamonov (Наукові записки НаУКМА: Філософія та релігієзнавство)
У статті подано український переклад із латини «Книжечки про “розумне” та “використовувати розум”», яку написав у 997 р. Ґерберт Аврілакський (з 999 р. — Папа Римський Сильвестр ІІ). Цей твір вважають одним із перших прикладів застосування схоластичного методу.