OBILJEŽAVANJE 500. OBLJETNICE SENJSKE GLAGOLJSKE TISKARE - PRIGODNA POŠTANSKA MARKA I KOVANICA - Marin Buovac (Senjski Zbornik)
500. obljetnica osnutka glagoljske tiskare u Senju, kao itekako vrijedan kulturnopovijesni događaj, 1994. godine ovjekovječena je na filatelističkom i numizmatičkom materijalu – na službenom novcu i poštanskim markama Republike Hrvatske. Upravo filatelija i numizmatika na svojstven način svojim doprinosima i ostvarenjima uspješno otimaju zaboravu tako vrijedne događaje i obljetnice iz bogate kulturno-povijesne baštine Hrvata. Štoviše, one svojim utjecajem i ostvarenjima kao svojevrsnim propagandnim medijem uspješno populariziraju sva kulturno-povijesna bogatstva diljem zemlje i svijeta. Autor u ovome tekstu donosi prikaz ovjekovječenja tog povijesnog događaja na filatelističkom i numizmatičkom materijalu.