2008 Küresel Kriz Döneminde Türkiye ile Gelişmekte Olan Ülkeler Arasında Krizin Yayılma Etkisinin Kredi Temerrüt Swap Oranlarının Değişimi Yoluyla İncelenmesine Yönelik Bir Araştırma - Hakan Öner; Kadir Tuna; Selma Öner (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Krizin, oluştuğu bölgede kalmayarak diğer bölgelere hızla yayılması sonucunda küresel bir kriz haline dönüşmesini ifade eden yayılma etkisi süreci, 1997 Uzakdoğu Asya krizi ile hız kazanmıştır. Bu durumun temel nedeni, teknolojik gelişmelerin sermayenin ülkeler arasında sınır tanımaksızın hızla hareket edebilmesine olanak sağlamasıdır. Bu çerçevede, 2008 Küresel Kriz döneminde Türkiye ile gelişmekte olan ülkeler arasında krizin yayılma etkisi, kriz öncesi dönem, kredi krizi dönemi ve Lehman Brothers Yatırım Bankası’nın iflas etmesinden sonraki küresel kriz dönemi olmak üzere toplam üç dönemde incelenmektedir. İncelemede, Türkiye ile seçilmiş beş gelişmekte olan ülkenin Amerikan Doları cinsinden 5 yıllık kredi temerrüt swap oranları arasındaki korelasyon ölçülmekte ve yayılma etkisi yorumlanmaktadır.Anahtar Kelimeler: Kredi Temerrüt Swapları, 2008 Küresel Krizi, Krizlerin Yayılma Etkisi