Stokların VUK, TMS 2 ve BOBİ FRS Açısından Karşılaştırılması: Bir Uygulama - Yüksel Aydın; Görkem Çerikcioğlu Çelik (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Küreselleşme her alanda olduğu gibi sosyal bir bilim olan muhasebe alanında da önemli ihtiyaçlar ortaya çıkarmıştır. İşletmelerde küreselleşmenin etkisiyle hızla değişim gösteren konjonktüre uyum sağlanabilmesi için muhasebe kural ve uygulamalarının düzeltilmesi ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Dolayısıyla stoklara ilişkin muhasebe işlemlerinin belirli bir standarda dayandırılması amaçlanmıştır. Stoklar konusu Vergi Usul Kanunu (VUK) Hükümleri, Türkiye Muhasebe Standartları (TMS) 2, Büyük ve Orta Boy İşletmeler için Finansal Raporlama Standardı (BOBİ FRS) bölüm 6 kapsamında ele alınmıştır. Çalışmada, öncelikle stokların TMS 2 standardı, VUK ve BOBİ FRS açısından karşılaştırılmasına değinilmiş, düzenlemeler arasındaki benzerlikler ve farklılıklar üzerinde durulmuştur. Düzenlemelerin genel hatlarıyla uyumlu olmasının yanı sıra bazı temel farklılıkların da olduğu tespit edilmiştir. Bu farklılıkların temelde; stoklar içerisindeki borçlanma maliyetleri ile kur farkları, stok maliyetlerinde yer alan vade farkları, stokların değerlemesi, kapsamına göre maliyet yöntemleri hususlarında olduğu görülmüştür.Çalışmada; TMS 2, VUK ve BOBİ FRS’nin stoklara ilişkin hükümleri karşılaştırılarak aralarındaki temel farklılıklar doğrultusunda TMS 2 standardı, VUK ve BOBİ FRS’nin bir üretim işletmesinin bilanço ve gelir tablosu kalemlerine etkisinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda, çalışmada seçilen yöntem, olay (vaka) çalışması yöntemi olup, bu yöntemin yanı sıra gözlem ve mülakat yöntemlerine de yer verilmiştir. Çalışmada, standartların uygulanmasıyla birlikte işletmenin bilanço ve gelir tablosu kalemlerinin değişiklik gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır.