SMILJAN – ČOVINI, Crikvine 2004. – 2014.1 desetljeće arheoloških istraživanja - TATJANA KOLAK (Senjski Zbornik)
Autorica u radu rezimira rezultate desetegodišnjega arheološkog istraživanja na srednjovjekovnom sakralnom lokalitetu Crikvine, u smiljanskom zaselku Čovini. Riječ je o dvjema jednobrodnim romaničkim crkvama, od kojih je starija građena krajem 13. st. Vrlo brzo građena je nova te je tijekom dva stoljeća u nekoliko navrata preuređivana ili sanirana. Uz lađe crkvi i unutar njih nalazilo se višelojno groblje žitelja te je istraženo 176 ukopa in situ. U 44 groba pronađeni su prilozi koji pripadaju horizontu kraja kasnoga razvijenog i kasnoga srednjeg vijeka (od druge polovice 13. do kraja 15. i početka 16. st.) u Hrvatskoj.