امکان‌سنجی استفاده از پوشش‌های پایه‌ی سل ژل سیلانی به عنوان جایگزین زیست‌سازگار پوشش‌های تبدیلی - امیر صمدی نجیب زاد; رضا امینی; مهران رستمی; پونه کاردر (مطالعات در دنیای رنگ)
روش‌های متعددی برای کاهش نرخ خوردگی در نظر گرفته شده است. یکی از روش‌های موثر محافظت در برابر خوردگی، استفاده از پوشش‌های تبدیلی می‌باشد. اما، پژوهشها برای یافتن جایگزین مناسب برای پوششهای تبدیلی به علت معضلات محیط زیستی و سرطانزایی از سال 1970 میلادی شروع شده است. یکی از مهم‌ترین جایگزین این پوشش‌ها به-خصوص برای سامانه‌های تک‌لایه، پوششهای سل ژل از نوع سیلان، حاوی بازدارنده‌ی خوردگی است که علاوه بر جبران مشکلات زیست‌محیطی، توانسته است خواص حفاظت خوردگی مطلوب‌تری نسبت به پوششهای تبدیلی متداول ازخود نشان دهد. علاوه بر این، روش سل ژل یک روش سازگار با محیط زیست است که بهبود عملکرد محافظتی آن در زمینههای مختلف مانند فولاد، آلومینیوم، مس، منیزیم و آلیاژهای آن‌ها، مشاهده شده است. دراین روش ناخالصی‌ها به آن وارد نمیشود و در پایان فرایند، محصول نیاز به شستشو ندارد. دمای فرایند سل ژل به طور کلی کم است (اغلب نزدیک به دمای اتاق) بنابراین تبخیر حرارتی ترکیبات آن مانند بازدارندههای معدنی به حداقل میرسد. از آن‌جا که از پیش‌مادههای مایع دراین روش استفاده میشود، امکان تولید پوششهایی برای شکلهای پیچیده و هم‌چنین تولید فیلمهای نازک بدون نیاز به ذوب کردن وجود دارد.