İDEALİST BİR MATERYALİST: GEORGE BERKELEY - Ahmet Erhan Şekerci (Felsefe Dünyası)
George Berkeley, İngiliz deneyci geleneğinin ve aydınlanma düşüncesininen önemli düşünürlerinden birisidir. İdealleri uğruna yaşamışbir filozof ve din adamı olarak Berkeley, immateryalizm gibi, gerek kendizamanında gerekse sonrasında oldukça ciddi eleştirilere maruz kalmışbir kavramı, düşünce dünyasının merkezine yerleştirmiş ve ömrü boyuncada onun anlaşılması için çaba sarfetmiştir. Biz bu makalemizde, düşüncetarihinin en önemli idealistlerinden biri olan kabul edilen Berkeley’in,bu kendine has ve tutkulu bakış açısının immateryalist düşünceyi nasılşekillendirdiğini ortaya koyacağız. Bu arada onun immateryalizminin anaunsurları olan din, ahlak, Tanrı ve soyut kavramlara dair görüşlerinin, düşüncesindekietkilerinin görülmesini sağlayacağız. En önemlisi ise onun,sadece bir idealist mi yoksa bir immateryalist mi olduğu, ya da idealizmiiçinde barındıran bir immateryalizmi öngörüp öngörmediğini irdelemeyeçalışacağız.