Akran Saldırganlığı ve Mağduriyetinin Psiko-Sosyal Değişkenler Açısından Đncelenmesi - Arzu KURNAZ; Gül KAPÇI Emine (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi)
Araştırmanın amacı, saldırganlık ve mağduriyetin gözlenen ve ilişkisel boyutlarını yordayan değişkenlerin belirlenmesidir. Ankara ilinde 6.-8. sınıflara devam eden 384 öğrenci araştırma grubunu oluşturmuştur. Öğrenciler olumsuz bilişsel hatalar, saldırganlık, mağduriyet ve algılanan anababa tutumu ölçeklerini, anababaları ise davranış sorunları ve duygu ayarlama ölçeklerini doldurmuşlardır. Öğrencinin yaşı ile gözlenen ve ilişkisel saldırganlık arasında negatif bir ilişki olduğu bulunmuştur. Regresyon analizleri, davranış sorunları ölçeğinin dikkat eksikliği hiperaktivite ve sosyal problemler gibi bazı alt ölçeklerinin, bilişsel hataların ve algılanan baba tutumunun gözlenen ve ilişkisel saldırganlık ile gözlenen ve ilişkisel mağduriyeti yordadığını göstermiştir. Bulgular, sosyal-duygusal değişkenlerle, olumsuz bilişsel hatalar gibi bilgi işleme süreçlerinin saldırganlık ve mağduriyetle ilişkisi bağlamında tartışılmıştır.