Співвідношення конституційно-правової та політичної відповідальності суб’єктів виборчого процесу - L. M. Deshko; O. P. Vasylchenko; O. S. Lotyuk (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право)
В статті аргументовано теоретико-методологічну та практичну значущість дослідження питання співвідношення конституційно-правової та політичної відповідальності суб’єктів виборчого процесу з огляду на правотворення та конституційні процеси, які його супроводжують. Встановлено, що в доктрині конституційного права відсутня одностайність вчених з питання кола суб’єктів, об’єкта, підстав застосування, санкцій конституційно-правової та політичної відповідальності суб’єктів виборчого процесу. Акцентується увага на інституті люстрації, який динамічно розвивається в Україні з 2014 року, та тому факті, що хоча Законом України «Про очищення влади» і передбачено, що ним або рішенням суду може бути встановлено заборону окремим фізичним особам обіймати певні посади (перебувати на службі) в органах державної влади та органах місцевого самоврядування, тим не менш це положення не застосовується до виборних посад.