İkili Bal Porsuğu Algoritmasının Küme Birleşimli Sırt Çantası Problemine Uygulanması - Hüseyin Haklı; Gülşen Orucova Büyüköz (Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi)
NP-zor problem sınıfından olan küme birleşimli sırt çantası (KBSÇ) problemi, 0-1 sırt çantası probleminin (0-1 KP) genelleştirilmiş halidir. Literatürde bu problem çeşitli sezgisel yaklaşımlar ile çözülmüş olmasına rağmen, çözüm kalitesinin iyileştirilmesi devam etmektedir. Son zamanlarda önerilmiş olan Bal Porsuğu Algoritması (Honey Badger Algorithm (HBA)) sürekli problemleri çözmek için tasarlanmıştır. Bu çalışmada ikili yapıya sahip olan küme birleşimli sırt çantası problemine, transfer fonksiyonları yardımıyla ikili yapıya uyarlanan BPA algoritması uygulanmıştır. Transfer fonksiyonları olarak kullanılan S-şekilli, V-şekilli, U-şekilli, Taper-şekilli transfer fonksiyonları ile elde edilen sonuçlar karşılaştırılmıştır. Çözümlerin iyileştirilmesi için onarım algoritması ve onarım algoritması ile birlikte iyileştirme algoritması kullanılmıştır.